Wolff: Bottas želi nestati

Izdvojeno

Ante Vetma

Prije 6 godina 2 min 31 komentara

Mercedesov šef kaže da Valtteri Bottas želi nestati i odmoriti se doma od svega što se događalo ove sezone. Naime, Finac nije uspio doći do pobjede iako je nekoliko puta bio blizu – prvenstveno u Bakuu kad mu je pukla guma i u Rusiji gdje je poslušao timske odredbe.

Wolff ne vidi problem u njegovoj formi i vjeruje da samo treba povući crtu ispod svega što se događalo i ponovo pronaći fokus tijekom zimske stanke.

“Rekao mi je da samo želi nestati doma i napuniti baterije.”

“Zaboraviti, oporaviti se i onda iduće godine biti snažniji. Sezona je bila jako dugačka, razumijem njegove frustracije,” kaže Wolff.

Bottas misli da će mu odmor doma pomoći da vrati nešto energije koju je izgubio tijekom sezone.

“Da bar sad mogu samo nestati i otići, ali činjenica je da mi praznici počinju tek za tri tjedna. Prema tome, još imam posla kojeg moram obaviti.”

“Nakon toga ću imati četiri tjedna da se osvrnem na sezonu i sve što se događalo,” kaže Bottas.

Wolff vjeruje da se Bottasova sezona raspala u trenutku kad je shvatio da više nije u borbi za naslov. Ako gledamo početak sezone, Hamilton je bio ispred Bottasa u Australiji, ali je onda Finac uzvratio u Bahreinu i Kini. Slijedio je Azerbajdžan gdje je nesretno izgubio pobjedu i nakon toga je već imao značajan bodovni deficit u odnosu na Hamiltona.

“Kad pričam s vozačima jasno je da performanse padnu kad više nema prilike za osvajanje naslova. To se dogodilo ove godine.”

Bottas je priznao da je određene stadije sezone teško podnosio:

“Bila je ovo iscrpljujuća sezona. Imao sam visoke ciljeve, a kad su se oni pokazali nemogući – bilo je teško nositi se s time.”

“Definitivno se osjećam iscijeđeno i teško je naći pozitivne aspekte ove sezone. Iduće godine ću biti u punom napadu nakon što se odmorim i pronađem pozitivne trenutke sezone.”


Odgovor

31 komentara

  1. Sebastian Vettel 5
    dzalac Prikaži

    Nikad on nece biti prvak ako odustane cim vidi da je malo u deficitu sa bodovima, zato je Alonso ono sto je i zato ga se cijeni toliko!!!



    10
    7

    3
    • Niki Lauda
      wapi Pretplatnik Prikaži

      Ne nego Mercedes proglasi wingmana u Barceloni…



      5
      4

      1
    • Mclaren
      LH44 Donator Prikaži

      Ma Bottas i kad je dobro vozio i kad je trebao pobjediti nešto bi iskrslo. Kad bi brojali bodove koje je u prvih nekoliko utrka izgubio zbog pehova, nabralo bi se bar 50 bodova i onda jebi ga, ne uhvatiš momentum dobrih rezultata i onda se to odrazi na performanse. Gledali bi mi drugu priču da je Bottas pobjedio u Kini, Bahreinu ili Bakuu. Bio je dobar i u Austriji i Francuskoj, pa nije završio gdje je trebao da završit. Od Velike Britanije je pao skroz, nikakvo čudo što je postao wingman.

      Ovdje se stekne dojam da je lik tu od prve trke wingman, a lik je jednostavno zbog svojih vožnji, rezultata i bodovnog zaostatka za timskim kolegom se doveo u situaciju da u ekipi može biti samo wingman. Uostalom imao je zadnje 2 trke šansu pa nije ništa napravio…



      5
      1

      4
      • Dan Gurney
        Crash Donator Prikaži

        Mogo si samo napisat da je dobar wingman.. Nisi se trebo toliko raspisat.. Za drugog levela od toga i nije..



        4
        3

        1
      • Sebastian Vettel 5
        dzalac Prikaži

        @Crash ako ne zelis priznati da je tim doveo vodonosu tvom vozacu i samim time mu pomogao u osvajanju naslova onda napises ovakav komentar



        1
        1

        0
      • Mclaren
        LH44 Donator Prikaži

        Ako donosite zaključke na osnovu jedne sezone ispunjene pehovima i teškim utrkama, onda napišete da nije ni za šta drugo sem za wingmana. Vi ste isti oni koji su za Rosberga govorili da je luzer pa je dogodine osvojio naslov. Hajmo čekati iduću sezonu pa ćemo vidjeti, možda Bottas podigne nivo, realno ima on brzine, može on Lewisa dobijati, jedina stvar je konstanta koju Lewis ima tokom sezone, a koju on nije upratio nikako i malo da taj tempo u trci popravi i sve je moguće, nisu bitna teška vremena, već kako se ko ponese sa njima i kako izađe iz te situacije.



        1
        0

        1
  2. Mclaren
    KERS Prikaži

    Nema veze, dobar si wingman…neko i to mora biti.



    7
    1

    6
  3. Niki Lauda
    wapi Pretplatnik Prikaži

    ¸Tako se i Felipe brusio prije početka svake sezone da će on sad osvojit naslov, evo samo što nije….



    7
    6

    1
  4. Bmw
    matej2018 Prikaži

    Ne znam sta reci vec sam pisao da sam od njega mislio da ce bar napast prvenstvo da ce bit al pari s hamiltonom… po meni definitivno najvece razocaranje ove godine… bas kad covjek podvuce crtu ne mogu vjerovat da nije uzeo BAR jednu pobjedu ove godine… tko zna mozda do godine “eksplodira” i pokaze sta zna ali ova godina za zaborav…



    3
    3

    0
  5. Michael Schumacher
    Slavenowsky Donator Prikaži

    Realno gledajući sve dok je Hamilton u ekipi on neće moći doći do izražaja. Mercedes se sav podredio Hamiltonu i bila bi kobna greška da se neko zamjeri istom.

    Ocon se već hvali sa kapom Mercedesa na glavi, taj čeka kao zapeta puška + mlad je može da čeka ili da bude pokusni kunić, dok Bottas lagano korača u 30-u.

    Jednostavno Bottasovo vrijeme je prošlo i njega to pogađa, ali lova je jedini motiv da bude ovo što jeste.



    6
    6

    0
  6. Mclaren
    LH44 Donator Prikaži

    Kako je Bottas počeo sezonu sa one 3 trke gdje je mogao pobjediti na barem dvije da nije bilo nesretnih okolnosti i pehova, ja sam mislio biće nešto od njega, reko umiješat će se u borbu za naslov. Ali jednostavno nije ostvario rezultate koje je trebao, kasnije je u Francuskoj izbačen na startu, u Austriji mu mjenjač otkaže, u Velikoj Britaniji na najstarijim gumama na kraju trke nije ništa ni mogao, Njemačku mu nisu dali da pobjedi i nekako posle te 4 trke je skroz pao. U Mađarskoj Lewisa nije mogao uopšte pratiti, kud ćeš dalje i Red Bullovi su ga pretekli. Onda od Belgije kad je Lewis digao formu, to on nije mogao da prati nikako i jednostavno jedino što mu je ostalo je da bude wingman. Glupa mi je priča da je on Lewisu u ugovoru vodonoša, jer da se on nametne Lewisu i da ga prati bodovno i po performansama, drugu bi priču gledali, pošto prvo ne može po brzini u kvalama i konstantnosti u utrkama da parira Lewisu tokom većine GP vikenda, tako ni ne može da bude ništa drugo nego wingman.



    6
    4

    2
    • Sebastian Vettel
      Pastor Prikaži

      Pa eto sam si naveo početak sezone, i vidi se da ga je mogao pratiti po performansama. I kao što kažeš, već mu u Njemačkoj nisu dali da pobjedi. Zar ti nije normalno da poslije toga čovjek psihički padne? I onda od tada lošije vozi…



      2
      2

      0
    • Mclaren
      LH44 Donator Prikaži

      Bottas je počeo padati već u Velikoj Britaniji kad je za polom zaostajao 3ipo-4 desetinke, Njemačka i Mađarska su samo potvrdile taj nagli pad. Nakon ljetne stanke mu je već Lewis odlijepio nenormalno što se tiče brzine u kvalama, a tek na trkama. Realno od Velike Britanije mu je parirao samo u Rusiji, ostale staze je bio i po pola sekunde po krugu sporiji, kako na nekim kvalama tako i na većini utrka. Njega nije dotukla naredba u Njemačkoj, već 4-5 propuštenih prilika za dobrim rezultatom i 2 trke u kojim je trebao da pobjedi da se nisu dešavali pehovi na kraju trke, džaba posle toga brzina kad zaostaješ 50ak bodova, i da je imao brzinu bio bi wingman, ali fazon je da je nije imao i onda se ne može ništa ni reći protiv odluke Mercedesa da ga postavi kao no. 2. Još ga je i Hamilton dotukao na zadnjih par utrka na kojim mu nisu ni trebale ni performanse ni rezultati.

      Vidjet ćemo, Nico Rosberg je bio otpisan negdje sredinom 2015, pa šta je napravio iduće sezone? Hajmo čekati sezonu pa onda pričati, teška bi ovo sezona bila za bilo kog vozača, još kad ti kolega kapitalizira maximalno… Ja mislim da ima potencijala da bude prvak, samo neke stvari treba ispravit i uz malo sreće može ponoviti Rosberga.



      2
      -2

      4
  7. Fernando Alonso 14
    Lukica Prikaži

    Valteri Rubens Barrichello Bottas



    8
    8

    0
  8. F1puls
    Krstas Donator Prikaži

    Sam je odabrao ovaj put i to je to. Nema se sada što kajati, plakati, bjezati. Od vrlo dragog vozaca iz Vilijamsa izdrastao mi u papka jednoga. Sta god da se desi u 2019, treba traziti drugi kraj. Pa cak vratiti se u Vilijams. Tamo je neko i nesto. Vilijams nije bilo kakva ekipa. Bez obzira na trenutne teske periode. U Mercedesu ce uvijek biti prestvljen kao papak. Sto god da se desi u narednim godinama.
    Sam skocio, sam se ubio…



    6
    5

    1
  9. Kimi Raikkonen 7
    Ciki-F1 Pretplatnik Prikaži

    Pa nestao je svaki put kad se Lewis našao iza njega. U zemlju bi propao da je trebalo.



    8
    3

    5
  10. Max Verstappen 1
    Multi 21 Prikaži

    Nema on brzine ni konzistentnosti da prati top vozače na gridu.
    Nimalo ga ne žalim, doveo se sam u tu situaciju lošim nastupima i slabim karakterom.



    3
    3

    0
  11. Pirelli Intermedium
    crofessional Donator Prikaži

    Razočaranje u Bottasa nije iz razgloga sto se nije mogao nositi s Hamiltonom, niti iz razloga sto nije niti jednom pobjedio, pa čak niti iz razloga sto su Kimi i Max ispred njega u prvenstvu… razočaranje je da nije niti u jednom trenutku pokazao zube, muda, krv ( kako hocete) i sam se doveo u poziciju da ga mnogi vozači ne cijene više. Radio je protiv sebe i sad mu se obilo u glavu! Rosberg i Weber kao drugi vozači su se dizali tokom sezona, i on je to ocekivao ove godine, a dogodio mu se pad.
    Ništa, sredi glavu Valterri i vuci i grizi za sebe dogodine, inače si bivši



    3
    2

    1
  12. Stefan Bellof
    pigmalion Prikaži

    Da, Toto Wolff – sada “razumiješ” finčeve frustracije!? A prije ih nisi razumio? :facepalm:

    Sve to lijepo zvuči, danas, 28.11.2018.
    A kada dođe sezona 2019. – a, onda ajmo Valtteri pogni glavu…….

    I na kraju 2019.-e….. hvala ti Valtteri, dobrodošao Esteban Ocon. Ne bih se čudio, ako ova vrsta “Toto Wolff zahvale” za Valtterija bude i prije kraja sezone 2019.-e.

    Valtteri treba pronaći extra odvjetnike tipa Čedo Prodanović i Jadranka Sloković; pa doraditi ugovor i ugovorne stavke sa Mercedesom za 2019.-u. Neka spasi svoju F1 reputaciju; ima pravo na to. Inače, poslije 2019.-e, tko može znati….. hoće li biti dostupnih volana za ovog tihog Finca?



    7
    6

    1
    • Ferrari
      ferrari1984 Prikaži

      Bottas je sam kriv…
      Citao sam neke insajderske informacije koje kazu da mu u ugovoru stoji stavka da MORA slusati timske odredbe…

      Pa samo bi budala se ovako piskila po sebi kao on ove sezone da mu u ugovoru ne stoji ovakva stavka…



      3
      2

      1
    • dejan_s Donator Prikaži

      @Pigmalion
      Bottas treba spasti svoju F1 reputaciju, karijeru?
      Pa moram reći da sam iznenađen u mjeri da vjerujem da ste napravili grešku u brzini pogrešno napisavši par riječi u vašem postu pa je cijeli smio posta postao “izvitoperen”. :)

      Činjenica jeste da je Mercedes NAPRAVIO karijeru Bottasu, a i Williamsu (u “hibridnoj eri”).
      Prvo Bottas nije ni imao karijere dok nije stigao u Mercedes. Ili će ćemo njegovu “odiseju” u Williamsu ipak nazvati “karijerom”?
      Pa krenimo onda redom………
      Bottas je proveo 4 sezone u Williams-u.
      Godinu 2013. ne treba spominjati, bila je to prva njegova sezona u timu, a Williams je do kraja te sezone sakupio samo 5 poena. Ipak bio je nešto bolji od Pastora Maldonada, no to je onaj vozač koga su zvali “Crashonaldo” ako se ne varam pa ne treba više ništa dodati.

      No, već je sljedeće 2014. Bottas-u je Mercedes već počeo oblikovati karijeru(čitaj spasavati). Bottas je te godine bio u Williamsu koga je pokretao Mercedesov motor. Koliko je silan taj agregat bio dovoljno govori da je Williams-ovu šasiju dovezao do trećeg mjesta u poretku konstruktora.

      A šta bilo s Bottas-om? Pa uspio je pobjediti umornog Masu na zalasku karijere i završiti na četvrtom mjestu na kraju sezone s dva druga mjesta i još četiri treća mjesta. I to je bilo samo u slučajevima kada bi Mercedosovi ili RB bolidi ima DNF ili DQF.

      U sezonama 2015. i 2016. osvojeće sve zajedno još samo tri treća mjesta.
      I to bi Williams. Ostavljam svakome od potencijalnih čitalaca da zaključi kakva je to bujna karijera bila.

      Prošle godine, Bottas s Mercedesom uzima tri pobjede i završava treći u prvenstvu tik iza S. Vettel-a. Mogao je lako biti i vice prvak da je bilo malo više sreće po njega.

      Ova sezona je još dovoljno svježa svima nama, bar se nadam, pa je neću “bojiti” svojim “interpretacijama”.

      Dakle, nije Mercedes ugrozio Bottas-ovu karijeru nego je tu karijeru oblikovao i obogatio.
      Umjesto pitanja kakva je Bottasova karijera danas parvo je pitanje kakva bi ona bila da se nije priključio Mercedesu.
      Dakle, pitanje je: Da, nije Bottas dobio poziv iz Mercedesa gdje bi on danas bio?
      Treba li pogađati?
      Ne, mislim da ne treba ne bi ga bilo u F1 siguran sam u to.
      Bez sponzora, s viškom godina (za današnje standarde) postao bi samo još jedan od bezličnih vozača koji popunjavaju rubrike “F1 history”.

      Pristrasnost koju imamo potaknuti lažnom nadom da ako ne možemo imati borbu između timova onda ‘ajde da bar imamo borbu unutar timova treba gledati samo kao atribucionu distorziju i krajnji slučaj zanemarivanja činjenica.
      Činjenice koje ne treba zaboraviti jesu:
      Bottas je došao u tim prvaku Hamiltonu i u tim Mercedes.
      Bottas ima minimalno tri puta manja primanja od Hamiltona.
      Bottas je slabiji vozač od Hamiltona, a vjerovatno i u ugovoru ima stavku koja mu određuje njegov domet i mjesto.

      I na kraju Mercedes je tim koji ima striktna timska pravila poput toliko kuđenih Farrarijevih iz ere kada je tamo bio R. Barrichello.

      Zapravo kada se analizira mislim da su pravila još više na strani Hamiltona nego što su bila na strani Schumachera jer sjetimo se Michael je znao i da prepusti (ponekad) pobjedu RB, dok je tako nešto Hamilton kategorički odbio.
      Upitajmo se šta nam govori izjava Hamiltona da on neće prepustiti pobjedu Bottasu, a istovremeno dopušta da njemu bude prepuštena pobjeda od tog istog vozača……

      Hamilton kaže da je Bottas ponosan, ja to čitam na malo drugačiji način. :)
      U svako slučaju intencija je ovog posta da ukaže da nema mjesta za žal za gospodinom Valterijem, kada sam ga ovako “ocrnio” mogu ga nazvati i imenom zar ne?



      11
      8

      3
      • Stefan Bellof
        pigmalion Prikaži

        @Dejan_s

        Odličan i sadržajan osvrt.

        Volio bih da nisam na radnom mjestu, pa da malo komentiram, ali ne mogu – sad.
        Poslije ću zaboraviti, ili nešto slično…..

        Hvala. Pozdrav,


        0
        -1

        1
      • Niki Lauda
        wapi Pretplatnik Prikaži

        Samo napomena u vezi tituliranja s “gospodin”. To se nikad ne koristi bez prezimena.
        Dakle gospodin Valteri Bottas ili gospodin Bottas, ali nikad gospodin Valteri. Tako su mene naučili još u prošlom stoljeću :)

        Inače, odličan osvrt na karijeru broja 77.



        1
        0

        1
  13. Antonio Giovinazzi
    Mazzacane Prikaži

    Jedan od Bottasovih problema (i ne samo njegov, nego i Vettelov) je što se nalazi na pravom mjestu u ‘pogrešno’ vrijeme. Pravo mjesto u smislu da i Vettel i on imaju bolide za osvajanje naslova, a ‘pogrešno’ vrijeme – ono nakon 2016. kada je Hamilton po mojem sudu čak nekako i podcjenjivački gledao na Rosbergovu bodovnu prednost, dopuštao sebi greške prilikom startova i nakon što je izgubio naslov, digao vožnju na jednu višu razinu. I danas Hamilton zna činiti greške ili se ‘ne pojaviti’ na utrci, ali u usporedbi od prije par godina, te su greške gotovo beznačajne, te je puno teže dobiti Hamiltona danas nego nekad.

    Kad se to spoji sa Bottasovim problemima psihičke naravi, dobije se ovakva bodovna razlika. Meni Bottas izgleda kao vozač koji se boji ući u dvoboje na stazi. Nemali broj puta sam čuo od komentatora da Bottas često gubi poprilično vremena kada treba preteči vozače za cijeli krug. Koliko je to više ili manje vremena od ostalih vozača kad se nađu iza backmarkera, nisam provjeravao. Ali ako ima problema sa backmarkerima, što mu je onda u glavi kada treba preteći vozača za poziciju.



    8
    7

    1
    • Red Bull
      Onomatopeja Prikaži

      Od svih njih Hamilton je na pravom mjestu u pravo vrijeme.Botas je i doveden da bude vodonosa nema on sampionski gen u sebi.Recimo da je Verstapen umjesto Botasa Lujo bi se znojio i pravio geske koje je on itekako pravio kada je bio pod pritiskom u svojoj karijeri.



      15
      12

      3
  14. Alain Prost
    Alain Prost Prikaži

    Toto: Bottas želi nestati…ali ja ću ga pronaći.

    A što bi vi na njegovom mjestu napravili kada je dobio ponudu za Mercedes? Možda bi je odbili?
    I u doba NR prva violina je bio LH, a kako neće biti sada. Nico je bio bolji, jednom je i pobjedio, ali se i prilično umorio i otišao je.
    Mercedes je odlično pogodio s LH, taman koliko treba pogodili su sa VB, nije on toliko loš koliko je ovaj dobar.



    5
    2

    3
  15. Kimi Raikkonen
    Iceman 7 Prikaži

    Bottas nema brzinu kao Hamilton, a nema ni agresivnost… Jedan je od najmekših vozača na gridu, da je malo “zajebaniji” nadomjestio bi dijelom nedostatak brzine… Gledam dole komentare… Rosberg bio 2.vozač? Rosberg nikad u Mercedesu to nije bio.



    8
    5

    3
  16. Lewis Hamilton
    smr201 Prikaži

    Ne razumijem čemu uvijek drama oko Bottasa, čovjek jednostavno nije na razni Hamiltona, no malo tko je.
    Rosberg je to uspio biti jednu sezonu i uz to mu je trebalo sreće, a nakon toga je bilo toliko potrošen psihički da se umirovio.
    Valtteri je solidan F1 vozač, ništa više-ništa manje, radi sve što ekipa traži od njega i nema nikad drame s njim, kraj ovakvog Hama MB ne treba ništa bolje.
    Rijetko kad je dobro imati dva pijetla u istoj ekipi, to prolazi samo kad imaš dominantan bolid.



    8
    7

    1
  17. Petronas
    robif Prikaži

    spavaj,radi,suti ,jedi…. Za te pare i ja bi bio druga violina u mercedesu ili bilo kojoj momcadi…vjerojatno i u ugovoru pise sta ima pravo a sta ne



    1
    1

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.