Villeneuve: Raikkonen bi dobio manju kaznu da je udario Bottasa

Izdvojeno

Jacques Villeneuve vjeruje da je Kimi Raikkonen dobio nešto strožu kaznu na VN Velike Britanije zato što se sudario s domaćim Lewisom Hamiltonom.

Raikkonen je kažnjen s 10 sekundi nakon dodira s Hamiltonom na startu utrke. Finčev momčadski kolega Sebastian Vettel je u Francuskoj dobio kaznu od 5 sekundi za dodir s Valtterijem Bottasom.

Villeneuve tvrdi da je Raikkonenova kazna dokaz nedosljednosti sudaca u Formuli 1, te misli da bi Finac bio blaže kažnjen da je udario sunarodnjaka u drugom Mercedesu.

“Ne razumijem kaznu od 10 sekundi. Ponekad je 5, ponekad je nema,” rekao je Villeneuve.

“To je ono što ne valja. Ovo je utrkivanje. Ne volim kazne tijekom utrkivanja. Kazne bi se trebale dijeliti za prljavu vožnju, što je druga stvar, ili za glupu vožnju.”

“Odlučili su tako zato što je to Lewis, u Velikoj Britaniji, bori se za prvenstvo i to je vrijedno kazne od 10 sekundi. Da je na njegovom mjestu bio Bottas, kazna bi bila 5 sekundi, u tome je stvar.”

Villeneuve je izdvojio Raikkonenov dvoboj s Maxom Verstappenom na VN Austrije kao još jedan primjer nedosljednosti sudaca. Dvojac je imao dodir u prvom krugu, Red Bullov vozač ga je prošao, ali nije bio kažnjen.

“Ponekad vidimo situacije kao u Austriji kada je Verstappen dodirnuo Kimija. Zašto taj potez nije bio kažnjen? Samo zato što Kimi nije izletio sa staze? Da je Kimi izletio, Verstappen bi zaradio kaznu?

“To je ono što nije u redu. U konačnici, sam čin je bitan, a ne ono što se desi nakon te situacije.”

Prvak iz 1997. vjeruje da je Hamiltonova drugačija strategija izazvana ranim sudarom Britancu pomogla pri kraju utrke, kada je imao novije gume od momčadskog kolege Bottasa.

“Bez sudara na početku utrke Hamilton bi cijelo vrijeme bio na trećem mjestu. Ljudi mu se ne bi micali i tu bi uništio svoje gume.”

“Na kraju mu je to pomoglo, kasnije je odradio pit stop i imao je gume koje su bile u boljem stanju od Bottasovih.”

“Utrku je završio na drugom mjestu nakon lošeg starta. Trebao bi biti sretan zato što svejedno ne bi stigao do pobjede. Nema se pravo žaliti,” zaključuje Kanađanin.


Odgovor

14 komentara

  1. Ferrari
    Turbo00Kinka Prikaži

    Koliko god kazna bila glupa, u tom trenutku sam +10s shvatio zato jer je Rai ostao ispred…a Vet i Bot su prije pali na kraj i bili u sličnoj situaciji za dalje pa je kazna bila +5s.
    Smiješni su s tim kaznama i ovako i onako.



    32
    32

    0
  2. Michael Schumacher
    VRSV546 Prikaži

    Amo rec u nogometu ako igras protiv velikih i napravis faul odma crveni a srednju momcad zuti a slave momcadima ako fauliras nista…



    22
    22

    0
  3. Sebastian Vettel 5
    The Stig Prikaži

    Villeneuve obicno lupeta ali je ovo OK .



    46
    41

    5
  4. Max Verstappen 1
    Multi 21 Prikaži

    Nije teško za shvatit, ovaj nije izgubio puno kad se sudario = 10 s kazne
    Vettel je pao na začelje skupa s Bottasom = 5 s



    17
    15

    2
  5. Alfa Romeo
    ficola Prikaži

    I sa kaznom je došao treći…a o kaznama se mogu samo dobro nasmijati..Patim za vremenima prave formule 1!Ali svejedno kazna ili ne Ferrari oduzima lagano bodove Mercedesu…



    22
    20

    2
  6. Sebastian Vettel
    Pastor Prikaži

    Meni nije jasno kako Kimi nakon SC-a nije uspio napasti Hamiltona. Znam da je Bottas potrošio gume braneći se od Vettela, ali isto tako se Hamilton morao braniti od Kimija. Nakon što su obojica prestigli Bottasa, Kimi je bio samo 1,5 s iza Hamiltona. Još su ga iz boksa ohrabrivali da još nije gotovo. A onda je Kimi proveo nekoliko krugova na 2 sekunde zaostatka za Hamiltonom, ne skidajući tu razliku, a imao je mekše i novije gume. Mislim da ga je svejedno mogao preći da tu nije malo zaspao.



    8
    3

    5
  7. Niki Lauda
    wapi Pretplatnik Prikaži

    Lupio je i Max Kimija impretekao ga kao posljedica tog udarca, pa je bilo nikom ništa. Ispada da bi bilo bolje da se izvrtio.



    22
    21

    1
  8. Alfa Romeo
    Alfa707 Prikaži

    Dobro govori!
    Previše je tih kazni jer ako nastave ovako s kaznama neće se niko više usudit natjecat i preticat! Vozit će po poretku kvalifikacija i to svako u svojoj traci od starta do cilja.



    15
    14

    1
  9. Marlboro
    MrDoomroom Prikaži

    Zanimljivo je kako su sudci jedino dosljedni u svojoj ne dosljednosti prilikom kažnjavanja i nekažnjavanja vozača.
    Nisam vidio da su kaznili kolonu vozila u Kanadi kad je Vettel bio u brzom krugu, a kazne Vettela koji je zasmetao Sainzu koja nije utjecala na njegov plasman u kvalifikacijama.
    U sredini tablice se uredno lupaju nekad ni nema kazni, a istim tim timovima je 7. mjesto vrijednosti kao i Ferrari/Mercedes/RB 1 mjesto. Jednostavno se ide iz apsurdne situacije u još goru i uvijek se vuku neki repovi sa prošlog GP vikenda kao da nemaju okupljanje vozača prije svakog.



    12
    12

    0
  10. ClarenceF1 Prikaži

    a u monzi za bottasa bez kazne, a hamiltona +5sec hehe



    3
    3

    0
  11. Michael Schumacher
    VRSV546 Prikaži

    Singapur 2017 kad je max pomea oba ferraria, kazu nije bia kriv, kimi je ovu trku bia u istoj situaciji kao i max tada moga je nastavit u sredino u sva trojica da trku odma zavrse, e sad max za ono nije dobia nista kolko bi dobio kimi? Penziju momentalnu ja mislim, a max je tada izbacio skroz iz trke vetella koji je tada ja mislim bio par bodova iza hama znaci ista situacija



    9
    8

    1

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.