George Russell pobjednik lude glavne utrke u Francuskoj!

Formula 2

Lovro Andraka

Prije 6 godina 5 min 2 komentara

Utrka je krenula u vjerojatno najgorim mogućim uvjetima – padala je lagana kiša tako da je bilo mokro, ali ne dovoljno da se mora ići na kišne gume. Svi su startali na slick gumama, većina vozača na mekšoj, supersoft komponenti, a Gelael, de Vries, Aitken, Boschung, Gunther, Fukuzumi i Nissany na mediumu.

Mehaničar Charouza palio je bolid 15-plasiranog Antonija Fuoca kad su drugi već kretali u krug zagrijavanja, stoga je bilo jasno da Talijana čeka kazna. Dobio je 10 sekundi stop/go kazne.

Start je prošao relativno mirno, nije bilo sudara i svi su uspjeli čitavi preživjeti prvi krug, ali bilo je puno proklizavanja i izlijetanja. Russell je uspio zadržati vodstvo s pole positiona, a noćnu moru doživjeli su vodeći ljudi prvenstva – Norris na 3. i Markelov na 7. startnom mjestu nisu uspjeli krenuti s grida te su pali na samo začelje, Markelov čak krug iza Russella.

Nicholas Latifi izvrtio se i završio u šljunku, ali se uspio vratiti na stazu, a ista stvar se dogodila i Luci Ghiottu na stazi, srećom, nitko ga nije pogodio.

Idućih nekoliko krugova pratili smo ludnicu punu pretjecanja, izlijetanja i proklizavanja od četvrtog mjesta nadalje. Russell, Camara i Albon bili su mirni naprijed, no ostatak društva uključujući Aitkena, Deletraza, Merhija, de Vriesa i Gelaela nije bio nimalo miran. U toj grupi vidjeli smo bezbroj izmjena pozicija, a kasnije su im se pridružili i Latifi i Makino.

Kišica je cijelo vrijeme padala, ali sve do 8. kruga nitko nije išao na kišne gume. Tad su taj potez odlučili povući Jack Aitken koji je nekoliko puta bio van staze te Roy Nissany, Max Gunther i Lando Norris sa začelja poretka.

Sean Gelael nakratko je prekinuo zabavu izvrtanjem i zaustavljanjem na stazi. To je izazvalo prvi virtualni safety car.

U 10. krugu čuli smo team radio Georga Russella u kojem je javio da je kiša prestala. Oni koji su prešli na kišne gume shvatili su grešku te su morali po drugi put u boks natrag na slick gume.

Kraći prekid akcije imali smo u 13. krugu kad je Ralph Boschung stao na startno-ciljnom pravcu. Bio je to drugi VSC na utrci, a trajao je samo jedan krug.

Kako je kiša prestala, smirilo se i ludilo na stazi te su krenuli regularni ulasci u bokseve koji su prošli bez problema. Trećeplasirani uoči bokseva Alexander Albon morao je odustati nakon mehaničkih problema.

Situacija na stazi se iskristalizirala kako su svi odradili bokseve, posljednji od njih bio je Nyck de Vries koji je tek u 25. od 30 krugova ušao u boks po supersoft gume. Bio je treći prije boksa, vratio se na stazu kao šesti, a onda krenuo u sprint u kojem je odmah skinuo dotad petoplasiranog Fuoca koji je unatoč stop/go kazni s početka utrke došao u solidne bodove.

George Russell i povratnik Sergio Sette Camara bili su daleko naprijed, a na trećem mjestu vozio se senzacionalni Roberto Merhi. Merhi je imao ogroman zaostatak od preko pola minute, no zaslužuje sve pohvale nakon što se s 14. pozicije u zahtjevnim uvjetima probio do vrha.

U posljednjih nekoliko krugova gledali smo ogroman pritisak Camare na Russella koji je dominirao čitavom utrkom. Brazilac je pogriješio u jednom zavoju i otišao van staze, ali vratio se unutar sekunde Russellu te nastavio pritisak. Krug prije kraja stigla je i obavijest sudaca o mogućoj kazni zbog tog kraćenja staze, no na kraju je nije bilo, a i da je, ne bi utjecala na konačni rezultat jer je Merhi završio pola minute iza Camare.

George Russell tako je dominantno uzeo pobjedu s pole positiona unatoč velikom pritisku Carlina iza sebe u posljednjih nekoliko krugova. Podsjetimo, Camara je propustio obje utrke u Monaku zbog ozljede ruke na tamošnjim kvalifikacijama čime je ovo drugo mjesto još veći rezultat.

Roberto Merhi s 14. startne pozicije stigao je do drugog ovosezonskog podija nakon sjajne vožnje u promjenjivim uvjetima ispred dvojice Talijana, Luce Ghiotta i Antonija Fuoca koji je u zadnjem krugu vratio petu poziciju od de Vriesa. Nyck de Vries dobit će dodatna 2 boda za najbrži krug utrke.

Louis Deletraz završio je na usamljenom sedmom mjestu, a pole position za sutrašnju sprint utrku uzeo je Nicholas Latifi nakon ogromne borbe s Tadasukeom Makinom u posljednjem krugu utrke, dok je posljednji bod uzeo Nirei Fukuzumi.

Prva trojica u ukupnom poretku uoči ove utrke (Norris, Albon i Markelov) svi su ostali bez bodova, dok je četvrtoplasirani Russell uzeo sve bodove osim onih za najbrži krug čime je skočio na drugo mjesto u ukupnom poretku, samo 7 bodova iza Norrisa. Markelov i Albon ostali su na 27 bodova zaostatka.

Sprint utrka vozi se sutra u 12 sati!

Vozač Momčad Zaostatak
1 G. Russell ART Grand Prix
2 S. Sette Câmara Carlin 1.108
3 R. Merhi MP Motorsport 33.072
4 L. Ghiotto Campos Vexatec Racing 37.879
5 A. Fuoco Charouz Racing System 43.655
6 N. de Vries PERTAMINA PREMA Theodore Racing 45.680
7 L. Delétraz Charouz Racing System 53.226
8 N. Latifi DAMS 76.951
9 T. Makino RUSSIAN TIME 77.343
10 N. Fukuzumi BWT Arden 80.384
11 A. Maini Trident 90.605
12 J. Aitken ART Grand Prix 92.469
13 M. Günther BWT Arden 97.662
14 S. Ferrucci Trident 1 krug
15 A. Markelov RUSSIAN TIME 1 krug
16 R. Nissany Campos Vexatec Racing 1 krug
17 L. Norris Carlin 1 krug
A. Albon DAMS
R. Boschung MP Motorsport
S. Gelael PERTAMINA PREMA Theodore Racing

[donacija]


Odgovor

2 komentara

  1. Fia
    bodo Prikaži

    Pravi racing u F2. Sutra će biti veselo. Šteta za Albona i Markelova.Želim da sutra uzmu puno bodova (Norrisu i Russellu malo manje), tako da se stanje na vrhu “pošteno” zakomplicira.



    2
    2

    0
  2. Bmw
    Marko Rakić Donator Prikaži

    Odlična utrka, bilo je dobrih dvoboja i troboja. Odmah bi potpisao da F1 utrka bude upola zanimljiva kao ova.



    1
    1

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.