Pobjednici i gubitnici s01e03

Izdvojeno / Nemojte propustiti / Pobjednici i gubitnici

Ante Vetma

Prije 6 godina 5 min 24 komentara

Daniel Ricciardo

Daniel Ricciardo cijeli je ovaj vikend iskoristio kako bi održao majstorski tečaj za svog mlađeg timskog kolegu. Unatoč problemima koje je imao na posljednjem treningu, unatoč činjenici da je u Q1 izišao u posljednjem trenutku sa sklepanim bolidom kako bi prošao u Q2, a na kraju je čak i s toliko izgubljenog vremena bio samo desetinku iza svog kolege. Ali, Ricciardov forte nisu kvalifikacije nego ponašanje u utrci. Australac ima kliker za pretjecanja, koristi prednosti svog bolida maksimalno, a Red Bull je očigledno sjajan bolid na kočenju. I ono najvažnije – ne obavi pretjecanje kao sivonja u prvoj mogućoj prilici nego vreba protivnika i odluči gdje će točno odraditi pretjecanje. Nije lako biti stariji Australac u Red Bullu i boriti se protiv mlađeg supertalenta, ali Ricciardo to radi majstorski prošlih godina. Čini se da nastavlja u istom tonu i ove godine.

Red Bull

Ferrari ponekad pogodi, Mercedes uglavnom nije imao ni previše prilike za pogađanje, ali vražji Red Bull gotovo uvijek pogodi. Period 2010.-2013. služio je cijeloj Formuli 1 za hvalospjeve Adrianu Neweyu, ali ta momčad se u cijelom procesu osvajanja tih ogromnih brojeva pobjeda posložila na način da svaki kotačić u strukturi funkcionira sjajno. Čak i kad nam se čini da Helmut priča gluposti, ili kad izgleda kao da Horner kritizira Renault kad treba i kad ne treba – rezultati govore da to funkcionira. Ako se pogleda svaki mogući faktor – Red Bull je trenutno vjerojatno najjača ekipa na gridu. Čak i ako nemaju najbrži bolid – s ovakvom disciplinom i inteligencijom bi mogli dobro začiniti borbu na vrhu.

Valtteri Bottas

Bottas je ovog vikenda porazio Lewisa Hamiltona i to je drugi put u tri utrke da je Finac ispred svog timskog kolege. Ako je Hamilton u Bahreinu imao deficit startne pozicije, ovdje u Kini je jednostavno poražen na svim poljima. Palac gore za Bottasa i što god da radi drukčije, neka ovako nastavi i nema straha za njegov novi ugovor, a Hamilton će morati dobro istražiti što može učiniti bolje jer je ovo jedan od onih vikenda poput prošlogodišnjih Rusije, Monaka, Mađarske ili Austrije.

Ferrari

Teško je dati Ferrariju palac dolje nakon što su (ponovo) iznenadili sve svojim novim bolidom ove sezone i (ponovo) oživjeli sezonu. Ipak, ekipi koja želi naslov ne bi se smjelo događati da tako naivno odrade strategiju u utrci. Najprije su s Vettelom čekali dok Bottas nije otišao u boks, a kad se to dogodilo – prednost je ionako bila rubna, ali promjena guma nije prošla dovoljno brzo. Vodeće pozicije se tako ne smiju gubiti. Zatim, kontroverzna taktika Kimija Raikkonena. Čim je Vettel izišao iza Bottasa – bilo je jasno da je Hamilton zapravo napravio isti potez na Kimiju i nije imalo previše smisla na isti način izgubiti oba mjesta. Raikkonen je ostao na stazi štopati Bottasa (nešto slično kao Bottas Vettela u Barceloni prošle godine), a pritom se nadajući da će doći do nekog SC ili VSC kako bi odradio besplatan pitstop (slično kao Vettel u Australiji prije tri tjedna). Ipak, SC je došao malo prekasno kad je Raikkonen već bio na novim gumama. Svejedno, donekle se isplatilo i Kimi je zbog svježijih guma dobio priliku za pobjedničko postolje, što je na kraju i iskoristio.

Lewis Hamilton

Hamilton bi morao maksimalno reducirati ove utrke gdje već prije početka krene gunđati o svemu i svačemu i jednostavno prihvatiti da Mercedes neće uvijek imati 1-2. U ovim situacijama trebao bi se možda vratiti osnovama utrkivanja i samo pokušati pobijediti timskog kolegu. Stječe se dojam da je Hamilton potpuno potonuo kad je vidio prednost Ferrarija u kvalifikacijama i onda se vozikao uokolo ostatak vikenda dok je Bottas marljivo vrebao i učinio ono što je Lewis trebao učiniti.

Toro Rosso

Od početka sezone sam vjerovao da će Toro Rosso ove godine raditi isključivo eksperimente na Hondinom motoru. To uključuje puno novih elemenata pogonske jedinice, s tim i puno kazni, puno oscilacija u formi i neobičnih rezultata. Ipak, ne može se poreći da je ovo veliko razočaranje nakon sjajnog vikenda u Bahreinu.

Charlie Whiting

Princip je jednostavan – ako možeš čekati dva kruga da lansiraš sigurnosni automobil, onda ga barem nemoj lansirati u trenutku kad dva vodeća čovjeka u utrci prođu liniju za ulazak u boks. Krug je dugačak 1 minutu i 40 sekundi, ogroman je interval u kojem bi lansiranje SC bilo potpuno neutralno, a direktor utrke odluči baš onako kako ne treba. Njegovo opravdanje je da suci i on ne mogu razmišljati o raspletu utrke dok donose sigurnosne odluke, što je razumljivo i točno. Međutim, isto tako je točno da su bili svjesni da utječu na ishod utrke i mogli su to lako spriječiti.

 Max Verstappen

Verstappen ove sezone zasad ima prosjek od 1,6 ozbiljnijih incidenata po utrci (pod ozbiljan incident mislim na nešto što je uzrokovalo gubitak pozicije ili odustajanje). Tu se ne treba ništa dodatno pisati.

[donacija]


Odgovor

24 komentara

  1. Fernando Alonso
    Mr.Spaceguy Donator Prikaži

    Slazem se sa vecinom jedino bih Hulkenberga stavio medu pobjednike. Ipak je ovaj vikend bio best of the rest i treci put dobio u kvalama i utrci Sainza.



    36
    36

    0
    • Jim Clark
      VekiVedro Prikaži

      Nije se puno obraćalo pozornosti na njega za vrijeme utrke, pa nisam upratio da li je točno da je vozio “prljavo”, da je nekog izgurao sa staze itd.?



      1
      -3

      4
    • Sebastian Vettel 5
      Nikola Krajina Donator Prikaži

      Kako je krenulo Hulkenberg bi mogao “unišiti” Sainzovu karijeru u Formuli 1.

      Renault mi je dosta draži od Mercedesa kao momčad, ali je prava šteta što je Hulkenberg bio zauzet kad je Mercedes napustio Rosberg. Nadam se da ćemo doživjeti taj da se Hulkenberga bori s Vettelom, Hamiltonom ili Alonsom u konkurentnom bolidu :)



      22
      22

      0
      • Fernando Alonso
        Mr.Spaceguy Donator Prikaži

        Kas smo vec kod Hulkerberga i Rosberga…

        Remarkably, since he made his debut in 2010, the Hulk hasn’t yet scored a podium finish.

        ”But there’s a reason for that, isn’t there?” asserts the 2016 champ. “It’s not just by coincidence. What Nico hasn’t done quite so well is to get all the team bosses on his side and maybe that’s the thing that’s stopped him from getting a top drive.

        ”He needs to look at his approach, work ethic and character – they’re called social skills aren’t they? I don’t want to criticise him, he’s an awesome driver and actually it will be very close between him and Carlos.”



        8
        8

        0
    • Alfa Romeo
      croblue Prikaži

      @Mr.Spaceguy: Nisam čest komentator na portalu, ali tu i tamo se pridružim… Baš mi je drago što si primijetio Hulkovu utrku. Čovjek je pretjecao sve redom i stvarno je zaslužio svoje šesto mjesto. Mislim da Hulk i Renault uspješno grade zdravu osnovu za ekipu koja bi kroz sezonu ili dvije mogla biti konkurentna velikoj trojci. Najviše mi se sviđa što ne mlataraju praznu slamu velikim ciljevima i izjavama (poput npr. McLarena) nego se polako, korak po korak, primiču vrhu. Trenutno su, po meni, četvrta najbrža momčad i ako im se karte malo poslože, Hulk (ili Sainz) mogli bi možda i dohvatiti podij.



      10
      10

      0
  2. Sergio Perez
    Ibarac00 Pretplatnik Prikaži

    Force India gubitnici?



    5
    5

    0
  3. Ayrton Senna
    Beethoven87 Donator Prikaži

    Ante, dobar osvrt. Slazem se za sve.
    Dodao bi samo da se trojci “pobjednika” premalo daje kredita, odn. osjetan je manjak njihovih fanova na portalu…
    Ricciarda se pocelo smatrati skoro pa tek “boljim prosjekom”, u najboljem slucaju 4.-5. vozacem na gridu (best of the rest).
    Za Red Bull sam cekao tko ce iskreno pohvalit…
    Oni su opasni motherfuckeri i najuzbudljivija ekipa na gridu…



    12
    12

    0
  4. Mclaren
    KERS Prikaži

    Max je od simpatičnog brzog mladića došao na “glas” kao Pastor Maldonado..Kvyat je letio zbog puna manje pogrešaka.



    33
    30

    3
  5. Marlboro
    Alonso65 Prikaži

    Mene idalje zanima je li Horner cestitao Rikiju?
    Ne zaboravimo da je 2-0 ! ?



    30
    29

    1
  6. Dan Gurney
    Crash Donator Prikaži

    RB definitivno najveci pobjednik.. Grijese tu i tamo kao i svatko ali stvarno minimalno a kad se ukaze prilika i glavni favorit(i) nesto ukake, obavezno se ukazuju i uzimaju ponudjeno..
    Bottasu takodjer palac gore.. Danijel vec standardno uzima sto mu se ponudi..



    6
    5

    1
  7. Mercedes
    Har Kl Donator Prikaži

    Slažem se sa cca 90%
    Ne slažem se za Luisa Hamiltona.
    Mislim da Hamilton nikako ne može biti u gubitnicima.
    Kad se pogleda bodovna razlika ispade kao pobjeda.
    Za sve ostalo, a što se tiče njegovog dojma i pristupa utrkama, se slažem.
    Dodao bih da je autor prestrog sa ovim 1-2. Nije ni prošle sezone imao 1-2. Ovako slučajno ili namjerno vodi ka trolerskoj priči, da jedino zna voziti kad kreće sa pozicije br 1.
    Ne slažem se ni za Charilija. Nisu uticali na ishod utrke.
    Nisam nigdje vidio da su Vettel i Bottas prošli odavajanje za box.
    Max je bio ispod 10 sekundi iza njih. Dodajmo još bar 10 sec ulaska Maxa do svog boxa.
    Ispade da je RB pripremio dva seta guma za promjenu za 20 sec. Svaka im čast na ovom.
    Mislim da Ferrari i Mercedes nisu imali dovoljno vremena da odluče šta je bolje za njih, s obzirom da su imali relativno svježe gume. RB nije imao šta da izgubi. Samo je mogao dobiti. I dobili su.



    9
    -14

    23
    • Kimi Raikkonen 7
      Ciki-F1 Pretplatnik Prikaži

      Smanjio je bodovnu prednost spletom okolnosti a ne svojom vožnjom, tako da iz toga ne može izaći kao pobjednik.
      Nisam vidio ali su neki komentirali kako su Vetel i Botas bili zakasnili za ući u boks na početku safeta. Ne bi me čudilo da su malčice uticali na scenarij jer nisu tu od jučer i gotovo sam siguran da ne bi bio prvi puta. I ne vidim razlog zašto ne bi stigli pripremiti 2 seta guma za 20 sec. nije da su ih u Kaufland išli kupovati.



      4
      2

      2
    • Nigel Mansell
      pero Prikaži

      Nego gdje bi Ham mogao biti s onako lošom vožnjom.
      Najlošijim nastupom u zadnje 4 godine a s jednim od najboljih bolida.
      Nemoj samo biti navijač.
      Gledaj malo i utrku.



      4
      4

      0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.